Ακατάλληλο το πόσιμο νερό στον Δήμο Χαλάστρας

Ακατάλληλο το πόσιμο νερό στον Δήμο Χαλάστρας

Αρ. Πρωτ. 3330/11.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα οι κάτοικοι του Δήμου Χαλάστρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην υδροδότηση των κατοικιών τους με πόσιμο νερό, καθώς το νερό που φτάνει στα σπίτια τους είναι ακατάλληλο για πόση. Σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν την δεκαετία του 80, το νερό που προμηθεύονται περιέχει μεγάλες ποσότητες αρσενικού, αμμωνίου και μαγγάνιο με υψηλή αγωγιμότητα, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για πόση και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ως εκ τούτου οι δέκα χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι όλα αυτά τα χρόνια να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό για πόση, καθώς το νερό που τρέχει στις βρύσες τους είναι κατάλληλο μόνο για δευτερεύουσες χρήσεις. Από το 2003 το θέμα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προειδοποιεί τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Οικονομίας και Οικονομικών με πρόστιμα.
Ο Δήμος Χαλάστρας έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για την δημιουργία αγωγού υδροδότησης από την ΕΥΑΘ που να ξεκινά από τη Σίνδο και να καταλήγει στην Χαλάστρα. Παρόλα αυτά το έργο δεν έχει χρηματοδοτηθεί και η υδροδότηση των κατοίκων με μη πόσιμο νερό διαιωνίζεται.

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


- Προβλέπεται από το Υπουργείο η χρηματοδότηση κατασκευής του αγωγού προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του Δήμου Χαλάστρας;

Απάντηση Υπουργείου